Fotografia cu fundal blurat cu camera Nikon D3200 şi obiectivul de kit 18-55mm (mai multă practică, mai puţină teorie)

Pentru a realiza o fotografie cu fundal blurat sau înceţoşat sau cu efect bokeh, în care detaliile de fundal sunt atenuate pentru a da compoziţiei o senzaţie de profunzime şi a evidenţia subiectul, este necesar ca:

1. distanţa între cameră şi subiect să fie mică; distanţa între subiect şi fundal să fie mare;

2. distanţa focală: să fie mare pentru apropierea subiectului;

Practic: am setat valoarea 55.

 

3. diafragma să fie cât mai deschisă deoarece deiafragmele deschise (aperturile relative mici) reduc profunzimea câmpului, estompând obiectele din faţa şi din spatele subiectului principal.

Diafragmele închise (aperturi relative mari) măresc profunzimea câmpului evidenţiind detalii din fundal şi din prim-plan fiind folosite pentru peisaje.

Pentru a putea realiza aceasta am folosit modul Prioritate diafragmă (Aperture priority în limba engleză) prin poziţionarea selectorului de moduri (imaginea 1) pe poziţia A.

Selectorul de moduri pe poziţia A
imaginea 1

Practic: numărul F cât mai mic posibil (este în funcţie de obiectiv); pentru distanţa focală de 55, rotind selectorul de comandă (imaginea 2) am setat F/5,6.

Selectorul de comandă pentru setarea diafragmei
imaginea 2

4. Pe ecranul camerei se afişează timpul de expunere şi diafragma. Timpul de expunere este fixat de cameră în funcţie de: intensitatea luminii ambientale, sensibilitatea ISO şi diafragmă.

Practic: pentru ca fotografia obţinută să nu fie “mişcată” din cauza instabilităţii mâinii (vezi nota din subsolul paginii) este necesar ca timpul de expunere să fie mai mic cel mult egal cu 1/60.

După ce iniţial am setat sensibilitatea ISO la valoarea 100, am fixat în vizor subiectul de fotografiat, iar pe ecranul camerei au fost afişate timpul de expunere (stabilit de cameră) şi diafragma (setată de mine).

Dacă timpul de expunere afişat este mai mare de 1/60, există următoarele posibilităţi:

a. să modificăm în mod corespunzător sensibilitatea ISO astfel: pentru fiecare treaptă cu care dorim să scada timpul de expunere, mărim cu o treaptă sensibilitatea ISO;

b. să utilizăm bliţul încorporat sau o altă sursă suplimentară de lumină.

 

După ce am setat toţi aceşti paramerti putem trece la efectuarea fotografiei.

Practic: se apropie camera de subiect la distanţa minimă impusă de tipul obiectivului (aprox. 30 cm în cazul nostru), se încadrează subiectul în vizor pe unul din punctele de focalizare şi se apasă butonul de declanşare până la jumătate pentru a focaliza. Când focalizarea este completă, punctul de focalizare selectat va fi evidenţiat pentru scurt timp şi se va auzi un bip (în vizor va apărea indicatorul de imagine focalizată), se continuă apăsarea butonului complet în jos pentru a declanşa şi a înregistra fotografia.

Mai jos sunt două dintre aceste fotografii:

Floare cu fundal blurat   Maşină miniatură cu fundal blurat

 

Bibliografie: Manualul de utilizare al camerei Nikon D3200

Notă: toate operaţiunile le-am realizat cu o singură mână (dreapta) şi de aceea am fost nevoit să setez parametrii înainte de a privi prin vizorul camerei (de exemplu, distanţa focală), precum şi să modific un parametru dacă a fost necesar, după prima setare a lui (de exemplu, sensibilitatea ISO).

 

Vă invit ca, dacă aveţi experienţă şi doriţi să o împărtăşiţi altor iubitori de fotografie, începători, precum şi dacă doriţi unele detalii în legătură cu subiectul acestui articol, să scrieţi comentarii.

De asemenea, dacă v-a plăcut articolul, vă rog daţi Like.

Vă doresc lumină bună!

scris de Danimunte
1 Comentariu »

Ce părere ai?

1 comentariu

Ai ceva de spus? Scrie un comentariu!

XHTML:Puteţi utiliza aceste tag-uri:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>