Reguli de bază pentru sistemele elveţiene Manual: C. Reguli generale şi recomandări pentru turnee (fide.com) C.04.1 Reguli de bază pentru sistemele elveţiene

Următoarele reguli sunt valabile pentru fiecare sistem elveţian cu excepţia cazului în care se prevede altfel:

a. Numărul de runde de jucat este declarat în prealabil.

b. Doi jucători nu trebuie să joace între ei de mai multe ori.

c. În cazul în care numărul de jucători care se vor împerechea este impar, un jucător este neîmperecheat. Acest jucător primeşte o asociere-alocată bye, niciun adversar, nicio culoare şi atât de multe puncte ca pentru o victorie, cu excepţia cazului în care regulile turneului prevăd altfel.

d. Un jucător care a primit deja o asociere alocată bye, sau a obţinut deja o victorie prin forfait deoarece un adversar nu s-a prezentat la timp, nu va primi asocierea-alocată bye.

e. În general jucătorii sunt împerecheaţi cu alţii cu acelaşi punctaj.

f. Pentru fiecare jucător, diferenţa dintre numărul de jocuri cu negrele şi numărul de jocuri cu albele nu trebuie să fie mai mare de 2, sau mai mică de -2.

Fiecare sistem poate avea excepţii de la această regulă în ultima rundă a unui turneu.

g. Niciun jucător nu va primi aceeaşi culoare de 3 ori la rând.

Fiecare sistem poate avea excepţii de la această regulă în ultima rundă a unui turneu.

h.1. În general, unui jucător îi este dată culoarea cu care a jucat mai puţine jocuri.

h.2. Dacă culorile sunt deja echilibrate, atunci, în general jucătorului i se dă culoarea care alternează de la ultima cu care a jucat.

i. Regulile de împerechere trebuie să fie astfel transparente încât persoana care este responsabilă cu împerecherea le poate explica.

 

 

 

scris de Danimunte
Niciun Comentariu »

Ce părere ai?

Ai ceva de spus? Scrie un comentariu!

XHTML:Puteţi utiliza aceste tag-uri:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>