Reguli pentru sistemul elveţian (ŞAH)

I. GENERALITĂŢI

a. Numărul de runde ce vor fi jucate este declarat dinainte.

b. Doi jucători nu pot juca unul împotriva celuilalt de mai mult de o dată.

 

II. PUNCTARE

c. Se acordă 1 punct pentru victorie; 0,5 puncte pentru remiză; niciun punct pentru înfrângere.

 

III. ÎMPERECHERE

d. În cazul în care numărul de jucători care se vor împrerechea este impar, un jucător este neîmperecheat. Acesta primeşte un auxiliar de împerechere (bye): niciun adversar, nicio culoare şi atâtea puncte câte se acordă pentru victorie.

e. Primeşte un bye, jucătorul aflat cel mai slab în clasament, cu respectarea pct. f.

f. Un jucător care a primit deja un bye sau a înregistrat o victorie prin forfait deoarece un adversar nu s-a prezentat la timp, nu va primi un bye.

g. În general, jucătorii sunt împerechaţi cu alţii care au obţinut acelaşi număr de puncte în turneu – după locurile din clasament (1-2), (3-4), (5-6), etc.

 

IV. CULORI

h. Niciun jucător nu va primi aceeaşi culoare de mai mult de trei ori la rând.

i. În general, unui jucător i se dă culoarea cu care a jucat mai puţine partide.

j. Dacă culorile sunt deja echilibrate, jucătorului i se dă cealaltă culoare faţă de cea cu care a jucat ultima oară.

 

V. CLASAMENT

k. La sfârşitul turneului, clasamentul se întocmeşte pe baza punctelor adunate. Dacă este egalitate, câştigătorul este determinat de punctele totale ale adversarilor săi. Poziţiile 2, 3, 4, etc sunt determinate în acelaşi mod.

 

VI. ORDINEA INIŢIALĂ

l. Înainte de startul turneului, fiecărui jucător îi este alocată o valoare (putere). Această valoare este reprezentată de obicei de lista de clasificare (rating), dacă această listă există.

m. Dacă lista de clasificare (pct. l.) nu există, arbitrul ar trebui să facă o estimare a acesteia cât mai exact posibil.

n. Dacă arbitrul nu poate face o estimare ca la pct. m., toti jucătorii primesc aceeaşi valoare, iar ordinea este dată de cea alfabetică.

o. Această listă este folosită pentru a determina perechile, cel mai puternic primeşte #1, etc.

 

VII. JUCĂTORI RETRAŞI

p. Dacă unul sau mai mulţi jucători se retrag din turneu după ce s-au desfăşurat deja runde, ei vor fi făcuţi inactivi şi nu vor mai participa la împerechere. În acest caz, se va revedea necesitatea existenţei auxiliarului de împerechere (bye) – pct. III. d.

scris de Danimunte
Niciun Comentariu »

Ce părere ai?

Ai ceva de spus? Scrie un comentariu!

XHTML:Puteţi utiliza aceste tag-uri:<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>